Ladataan...
puusta valmistettu tykkiteline

Projekti: Kotiteatteri (osa 2/4)

Kotiteatteriprojekti saa jatkoa. Valkokankaan valmistuttua oli aika rakentaa teline elokuvateatterin sydämelle eli itse videotykille.

Videotykin teline (budjetti: 15 €)

Videotykki tarvitsee kattoon asennettavan telineen, jotta se ei vie tilaa teatterihuoneesta. Kattoon asennettava teline voi olla pelkkä hylly tai moneen eri suuntaan kääntyvä niveliä sisältävä kompleksi, johon videotykki kiinnitetään pohjastaan. Tykin tuottama kuva voidaan helposti kääntää ylösalaisin, joten pohjakiinnitys onnistuu tarvittaessa ongelmitta.

 

Kaupallinen projektoriteline voi olla elegantimpi ratkaisu kuin itse tehty.

 

Varsinaisen projektoritelineen etuina ovat siro ulkonäkö, sekä joissain malleissa korkeussäätö, joka voi olla kriittisen tärkeä linssinsiirron omaamattomien projektorien asennuksessa. Mikäli videotykin linssi ei ole siirrettävissä, projisoituu tykin tuottama kuva tehtaalla asetettuun kohtaan. Tällöin erityisesti korkeissa tiloissa videotykkiä täytyy tuoda alas katosta jonkin verran, että kuva saadaan heijastettua kankaalle, jonka yläreunasta on matkaa kattoon.

 

Kaupallisissa teattereissa videotykit sijoitetaan usein katsojien taakse erilliseen huoneeseen.

 

Projektoritelineen etäisyys valkokankaasta riippuu käytettävästä videotykistä. Mitä isompi kuva halutaan heijastaa, sitä kauemmaksi täytyy videotykki asentaa valkokankaasta. Parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamiseksi pitäisi videotykin etäisyys olla tarkalleen se, jolla kyseinen videotykki kykenee tuottamaan halutun kokoisen kuvan. Halvemmissa projektoreissa kuvan kokoa voidaan muuttaa linssiä siirtämällä, mutta tällä tavoin kuvaa pienentämällä hävitetään osa projektorin lampun tuottamasta valotehosta pidempään heijastusmatkaan.

Itse arvostan telineessä yksinkertaisuutta, sillä minulla oli jo valmiiksi huonoja kokemuksia edullisen hintaluokan projektoritelineistä. Näissä telineissä videotykki saattoi kääntyä vaaka- tai pystysuunnassa sivuun, kun joku kulki portaita tai tärisytti lattiaa. Valmiiden telineiden kiinnitys videotykkiin ei myöskään ole aina yksinkertainen tehtävä. Telineen jalkoja voi joutua kääntämään eri asentoihin ja ruuvit voivat olla erilaiset eri tykkivalmistajilla.

Edellä mainituista syistä, sekä budjetin kurissa pitämiseksi päätin tehdä kiinteän hyllymuotoisen telineen.

 

puusta valmistettu hylly videotykille
Videotykin teline kasattiin vain yhdestä liimapuulevystä sekä muutamasta palasta kulmarautaa.
 Rakentaminen

Videotykin telineen rakentaminen oli hyvin lyhyt prosessi, joskin asennusvaiheessa on tärkeää, että teline saadaan asennettua suoraan ja keskelle kangasta, jolle kuva tullaan heijastamaan.

Materiaalit

  • 800x400x18mm Liimapuulevy – 10 €
  • Kulmaraudat ja ruuvit 5 €

 

Projektoritelineen valmistuksen aloitin sahaamalla liimapuulevyn kolmeen osaan, joista kaksi toimi hyllyn seininä ja yksi pohjana. Käytin kulmarautoja sivuseinien kiinnittämiseen sekä hyllyn asentamiseen kattoon.

Tulos oli erittäin hyvä hintaan nähden, teline pysyy paikallaan, vaikka sitä tökkisi kämmenellä. Ulkonäkökin oli miellyttävä ja vielä telineen maalaamalla voisi lopputulos olla entistä parempi.

Projektin kulku jatkuu vielä seuraavassa osassa.

Vastaa