Ladataan...
procaster DE-4337H esivahvistin

Projekti: Kotiteatteri (osa 3/4)

Teatteritilan kalusteiden valmistumisen jälkeen pääsin valitsemaan sopivaa laitteistoa elokuvien katselua varten. Välttämättömät laitteet ovat videotykki, elokuvia toistava mediasoitin, kaiuttimet ja niitä ajava vahvistin. Harvassa videotykissä on äänilähtö useammalle kuin kahden kaiuttimen äänelle, joten ääni täytyy saada vahvistimelle joko mediasoittimelta suoraan tai vaihtoehtoisesti kierrättää kuva ja ääni vahvistimen kautta videotykille.

 

epson videotykki
Epson EH-TW9200, erinomainen mustan toisto pimeissä kohtauksissa.
Videotykki (budjetti: 1500 €)

Videotykki on kotiteatterin olennaisin yksittäinen laite. Kuitenkin hintatason kasvaessa alkaa ero suorituskyvyssä kaventua kalliimpaan nähden. Siispä videotykin budjettia miettiessä panostin aikaani eri arvostelujen lukemiseen ja tulin siihen tulokseen, että 3000 € videotykki täyttäisi vaatimukseni. Tätä arvokkaammista videotykeistä vasta 6000 € hintalapulla saisi merkittävää parannusta, joten tunsin tekeväni oikean päätöksen. 3000 € hintaluokassa suosittuja videotykkimalleja valmistaa muun muassa Epson, JVC ja Sony.

Tärkeimpänä kriteerinä videotykkiä valitessani pidin sen kykyä toistaa mustaa mustana eli korkeaa kontrastia. Videotykkejä tutkiessani löysin käytettynä myynnistä Epson EH-TW9200 tykin. Tämä malli täyttäisi vaatimukseni ja käytettynä ostettaessa voisin käyttää säästetyt rahat kaiuttimien hankintaan.

 

genelec -kaiutin
Genelec 8050A, tasainen taajuusvaste.
Kaiuttimet (budjetti 3000 €)

Kaiuttimien hankintaan vaikutti suuresti aikaisempi kokemukseni Genelecin kaiuttimista. Omistin aikaisemmin Genelec 8020A kaiuttimet, joiden äänenlaatu on vertaansa vailla. Nyt kotiteatteritilassani kuunteluetäisyydeksi tulisi 3,3 m, joten tarvitsin isompaa kaiutinta suuremman äänenpaineen mahdollistamiseksi ja elokuvakokemuksen tavoittamiseksi. Genelec -kaiuttimissa arvostan niiden tasaista taajuusvastetta sekä kotimaisuutta. Jos ääni vääristyy kaiuttimissa, on mahdotonta päästä hyvään lopputulokseen huomioiden huoneen tuomat väritykset.

Genelecin kaiuttimissa helppoutta tuo se, että ne ovat aktiivikaiuttimia. Aktiivikaiuttimet eivät tarvitse erillistä päätevahvistinta, sillä vahvistin on sisäänrakennettuna. Erikseen tarvitsee hankkia vain esivahvistin, joka purkaa mediasoittimelta tulevan digitaalisen äänen analogiseen muotoon, jota kaiuttimet osaavat toistaa.

Genelec 80-sarjan ollessaan entuudestaan hyväksi todettu, valitsin sarjasta kaiuttimet, jotka sopivat budjettiini sekä käytettävään kuunteluetäisyyteen. Kahden etukaiuttimen malliksi valikoitui Genelec 8050A joka toistaa taajuusalueen 38 – 20 000 Hz.

 

Genelec 7070A, 19 Hz asti ulottuva bassotoisto.Koska kyseessä on elokuvateatteri, halusin kuulla koko elokuvien taajuuskaistan, joka useimmissa elokuvissa ylettää alemmas kuin 38 Hz. Tämän vuoksi päätin täydentää kuuntelukokemusta erillisellä subwooferilla. Bassokaiuttimeksi valikoitui Genelec 7070A, joka sopii hyvin yhteen valitsemieni kaiuttimien kanssa. 7070A toistaa taajuusaluetta 19 – 85 Hz, joten toistettavat äänet ulottuvat ihmisen kuuloalueen ulkopuolelle asti.

 

Behringer Truth B2031A, edullinen studiomonitori takakaiuttimeksi.

 

Kun kyseessä on elokuvateatteri, täytyi minun kuulla myöskin elokuvissa olevat takakaiuttimien äänet. Takakaiuttimien hankintaan jäi budjetista enää hyvin pieni osa, joten en voinut asettaa niille kriteereiksi muuta kuin riittävän äänenpaineen 1,3 metrin kuunteluetäisyydelle. Takakaiuttimien ei tarvitse olla yhtä isot kuin pääkaiuttimet, sillä ne ovat lähempänä kuuntelijaa. Behringer Truth B2031A aktiivikaiuttimien äänenpaine yltäisi tällä etäisyydellä suunnilleen samaan tasoon kuin valitut etukaiuttimet.

Keskikaiutinta en budjettiini saanut valitettavasti mahdutettua, joten päädyin lopulta 4.1 kaiutinjärjestelmään. 4.1 järjestelmään kuuluu siis 2 etukaiutinta, 2 takakaiutinta ja matalien taajuuksien bassokaiutin.

Päädyin hankkimaan kaikki kaiuttimet käytettyinä, sillä uutena ostettaessa budjettiini sopivat Genelecin kaiuttimet olisivat olleet kotiteatteritilaani armottomasti liian pienet.

 

ProCaster DE-4337H, esivahvistin 7.1 kanavaiselle monikanavajärjestelmälle.
Vahvistin (budjetti 300 €)

Vahvistimen valintaan vaikuttaa paitsi budjetti, myös kaiuttimet joille vahvistimella ääni syötetään. Genelec kaiuttimet ovat aktiviikaiuttimia, joten tarvetta varsinaiselle päätevahvistimelle ei ole. Vahvistimen tehtäväksi jää siis mahdollinen äänikoodekkien purku sekä eri äänilähteiden yhdistäminen kaiuttimiin. Vahvistimia ilman päätteitä kutsutaan esivahvistimiksi. Esivahvistinten valikoima on valitettavasti hieman suppeampi verrattuna pääteasteen sisältäviin vahvistimiin.

Valitsemani Genelecin aktiivikaiuttimet ottavat sisäänsä vain analogista signaalia, joten vahvistimen täytyy purkaa sille digitaalisesti syötetty ääni analogiseen muotoon. Analoginen äänisignaali voidaan siirtää esimerkiksi RCA tai XLR -kaapelia pitkin. Halusin myös, että voin kuunnella ääniä ja katsella tykiltä kuvaa tietokoneesta ja Playstationista, joten vahvistimessa täytyy olla HDMI tuloja ja vähintään yksi lähtö. Omat vaatimuksensa asettivat myös Blu-ray -elokuvat, joiden katsomiseksi vahvistimen täytyy osata purkaa yleisimmät DTS ja Dolby Digitalin äänikoodekit sekä muuttaa ne analogiseen muotoon.

Esivahvistimen valintaa pohjustin lukemalla arvosteluja ja käyttökokemuksia. Vaadittavat liittimet ja ominaisuudet omaava laite löytyikin Verkkokaupan valikoimasta: Procaster DE-4337H. Esivahvistin tuottaa vähemmän hukkalämpöä ja on kooltaan pienempi kuin päätevahvistimet sisältävä vahvistin.

 

11 kaukosäädinta rivissä
Tavallinen näkymä olohuoneessa, jossa käytettäviä viihdelaitteita on useita.
Yleiskaukosäädin (budjetti 200 €)

Kun kaikki laitteet oli ostettu ja yhdistetty toisiinsa, oli johtoa ja kaukosäädintä ripoteltuna pitkin teatteritilaa. Yleiskaukosäädin parantaa käyttökokemusta huomattavasti, sillä se korvaa usean laitteen kaukosäätimet. Halvempia yksinkertaisia yleiskaukosäätimiä valmistavat useat eri valmistajat, mutta näiden ominaisuudet ovat hyvin rajalliset. Halusinkin hankkia kerralla kaukosäätimen, jolla voin ohjata jokaista teatteritilan laitetta nyt ja tulevaisuudessa.

 

Logitech Harmony Ultimate, yleispätevä kaukosäädin monien laitteiden samanaikaiseen ohjaamiseen.

 

Valintani kohdistui Logitech Harmony Ultimateen. Kaukosäädin voidaan asentaa joko puhelinsovelluksella tai tietokoneohjelmalla, kun se on vain ensin kytketty verkkoon. Harmonyllä voidaan ohjata tavallisen infrapunakaukosäätölaitteiden lisäksi myös bluetoothin avulla esimerkiksi tietokonetta tai Playstationia. Säädintä ei myöskään tarvitse osoittaa mitään laitetta kohti sitä käytettäessä, sillä se on radioyhteydessä nettiin kytkettyyn siltaan, joka toimittaa infrapunasignaalin perille. Harmonyyn asennettuja laitteita voidaan myös ohjata sisäverkon välityksellä älypuhelimen Harmony -sovelluksella.

Monipuolisten yhteysvaihtoehtojen lisäksi hhyödyllinen ominaisuus Harmonyssa on erilaisten kombinaatioiden ohjelmoiminen. Harmonyn voi asettaa käynnistämään videotykin, vahvistimen ja Playstationin yhdellä napinpainalluksella. Samalla Harmony asettaa ääni- ja videolähteet oikein, jotta Playstationin ääni kuuluu ja kuva näkyy. Vastaavasti yhtä nappia painamalla sulkeutuvat kaikki päällä olevat laitteet.

Seuraavassa osassa yhteenvetoa projektin kulusta.

Vastaa