Ladataan...
erilaisilla akustiikkaratkaisuilla akustoitu studio

Akustoimalla parempaan kuuntelukokemukseen

Parhaan mahdollisen kuuntelukokemuksen saamiseksi pitää itse huoneen akustiikkaa muuttaa ennen ohjelmallista äänen korjaamista (kalibrointi). Huoneakustiikka lähtee liikkeelle jo kuunteluhuoneen rakenteesta. Huoneen rakenne vaikuttaa seisovien aaltojen syntyyn, joten neliön muotoista huonetta ei suositella käytettäväksi kuunteluhuoneena.

 

huone, jonka takaseinällä on akustiikkalevyjä
Takaseinästä tuleviin heijastuksiinkin pitää pureutua.

 

Akustoinnilla ei vaikuteta suoraan kaiuttimesta kuulijalle tulevaan ääneen, vaan huoneen pinnoista heijastuvaan ääneen.

Akustointimateriaalin paksuus on verrannollinen sen vaimentamaan taajuuteen, mitä paksumpi materiaali, sitä matalampaa taajuutta se vaimentaa.

Akustiikkaratkaisut
  • Akustiikkalevyt
  • Bassoansat ja resonaattorit
  • Tekstiilit
  • Diffuusorit

 

luokkahuoneen katossa akustiikkalevyjä
Luokkahuoneiden katoissa käytetään usein akustiikkalevyjä.
Akustiikkalevyt

Akustiikkalevyt ovat tarkoitettu pääosin korkeampien taajuuksien vaimentamiseen, riippuen toki levyn paksuudesta. Korkeiden taajuuksien vaimentamisella pienennetään huoneen jälkikaiunta-aikaa. Akustiikkalevyillä estetään myös aikaisten heijastuksien syntyminen.

Akustiikkalevyt voidaan sijoittaa minne tahansa, josta ääni heijastuu häiritsevästi. Yleensä akustiikkalevyt sijoitetaan kuuntelijan ja kaiuttimen väliin molemmille seinille ja kuuntelijan yläpuolelle kattoon. Lisäksi levyjä voidaan laittaa kuuntelijan taakse seinälle, riippuen kuunteluhuoneen koosta.

 

bassotaajuuksia vaimentava akustiikkaratkaisu
Bassoansa voi olla esimerkiksi paksu kehikko täytettynä vaimennusmateriaalilla.
Bassoansat ja resonaattorit

Bassoansoilla ja resonaattoreilla tehdään kaikkein merkittävin ja kuuluvin ero ääneen. Niillä pyritään estämään seisovien aaltojen synty, joten niiden on oltava massiivisia vaimentaakseen matalia taajuuksia.

Bassoansat sekä resonaattorit sijoitellaan yleensä joko huoneen nurkkiin tai peräosaan.

Tekstiilit

Tekstiilit ovat vaihtoehtoinen ratkaisu tai lisäratkaisu akustiikkalevyjen lisäksi, sillä niillä vaimennetaan myös korkeita taajuuksia. Vaimentavina tekstiileinä voidaan käyttää muun muassa paksuja verhoja ja mattoja.

Verhot on hyvä olla ikkunoiden edessä, sillä ikkuna on kovaa materiaalia ja heijastaa ääntä hyvin. Matto voidaan sijoittaa esimerkiksi kuuntelijan ja kaiuttimen väliin lattialle, jolloin se hiljentää lattian kautta tulevia heijastuksia.

 

äänen heijastuksia hajottava diffuusori
Diffuusorissa on eri syvyisiä tasoja, jotka hajottavat siihen tulevan äänen.
Diffuusorit

Diffuusorien tarkoituksena sen sijaan on levittää niihin tulevat ääniaallot eri puolin huonetta. Niiden avulla kuunteluhuone saadaan kuulostamaan eloisammalta.

Diffuusorit voidaan sijoitella myös paikkoihin, joista ääni heijastuu häiritsevästi. Yleisesti diffuusorit sijoitellaan samoin kuin akustiikkalevyt.

Edullinen lähes jokaisen kotoa löytyvä diffuusori on kirjahylly.

 

siirrettävä diffuusori studiossa
Akustointiratkaisuista voidaan myös tehdä siirrettäviä, kuten tämä diffuusori kuuntelijan takana.

 

Hyvä akustointi perustuu sekä äänen diffuusioon että absorptioon. Liika äänen absorptio saa äänen kuulostamaan yhtä kuivalta kuin kuuntelisi kuulokkeet päässään. Liian vähäisen absorption tuloksena taas huone kaikuu häiritsevästi.

Akustoinnissa on tärkeää muistaa symmetria huoneen vasemman ja oikean puolen välillä. Huoneen epäsymmetrisyys saa äänen tahattomasti kuulostamaan epätasapainoiselta.

Akustoinnissa pitää myös välttää vaimentamasta vain yhtä pientä taajuusaluetta jättäen muut alueet kaikumaan. Erityisesti levyresonaattori voi olla suunniteltu vain pientä taajuusaluetta varten.

Vastaa